Kynuté těsto na kynutý koláč ;)!:!


Ještě jeden slibovaný recept, tentokrát hlavně pro Símu a Honzíka:), ale samozřejmě i pro kolemjdoucí:). 

Ingredience: s těstem si už hraju, množství občas upravím, na dvě kulaté formy ho dělám poloviční množství, a na velký plech někdy o 1/4 uberu, aby těsta nebylo tolik a vynikla chuť ovoce, takže přeji příjemné experimentování 

500 kg pol. mouky
75 g cukru ( já dávám třtinový, nebo míchám s klasickým,nebo jen klasik když není přepych)
75 g tuku
2 žloutky
25 g droždí ( nebo pytlík sušeného)
1/4l mléka
citronová kůra (není nutno)
vanilka
1/2 lžičky soli

Ještě drobenka: (množství přizpůsobte množství těsta)
140 g hr. nebo pol. mouky
100 g tuku
100 g cukru

Postup:
Do hnětací misky dám mouku, bokem sůl, cukry, na ně rozdrobím droždí, nebo vsypu sušené, zaleju teplejším mlékem (teplé je důležite hlavně u sušeného, lépe to pak kyne). Když droždí začne kynout (je to takové pěnění) tak přidám rozpuštěné máslo a vejce. Dám do robotu a počkám až těžkou práci udělá za mě. Když se těsto nelepí na stěny a je krásně hladké, ale i vláčné, zasypu moukou a dám na teplé místo kynout přikryté uěrkou, cca hoďku. (Když se mu nechce kynout, byl mi dán fígl a funguje, dejte do trouby na 40-50 C, jde to i pro urychlení kynutí.)

Po vykynutí, vařečkou odlepím od stěn misky, vyklopím, a rukou propracuju. Pak už jen rukou (mokrou) vymačkám do formy a je to:). 

Posypu/ pokladu ovocem, mákem, skořicí a drobenkou. 

Peču v troubě normal spodní horní, na 180 C. 

Po upečení je dobré polít/ zakapat směsí rozehřatého másla a rumu (2 a 2 lžíce).




Komentáře

Oblíbené příspěvky