Domácí housky

Už dlouho doma koketujeme s domácím pečivem. A tak jsme se dali do pečení housek. A není to vůbec těžké, zdání klame. Naopak, s Adámkem (2,5 let) je to docela zábava. Adam má vždy kousek jako modelínu (je jedlá :D) a já pletu a pletu. A nakonec to všechno s chutí sníme. Zkuste to...je to opravdu jen o tom "poprvé". 

Ingredience: 
 500 kg mouky (já míchám žitnou nebo chlebovou s klasickou hladkou moukou, cca půl na půl)
1 lžíce cukru (používám i hnědý třtinový)
1/2 kostky droždí
1 žloutek, může být i kousek bílku
250 ml mléka (vlažného)
50 g rozpuštěného másla
1 lžička soli

Postup: 
Těsto zpracujeme jako klasické kynuté těsto. Tzn. do mísy dáme mouku, droždí, cukr a trošku vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní suroviny, pouze mléko přilévejte postupně. Těsto musí být krásně modelínové. Dáme na teplé místo kynout. 

Po cca hodině, hodině a půl, těsto vyndáme a znovu propracujeme. rozdělíme ho na 12-15 dílků. Každý dílek pak ještě rozdělíme na tři copánky a z těch pleteme housky. Dávame je na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě 15-30 min kynout. 

Housky potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme hrubou solí, mákem, sezamovým semínkem, kmín, slunečnicová semínka, aj. Na co máte zrovna chuť. 

Pečeme na 190 C cca 15 min. Já troubu vyhřívám na 200 C horní dolní ohřev, hned na začátku vložím misku s vodou, pak troubu přepnu na horkovzduch 190 C a vložím housky. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky